Tuesday 5 April 2016

CARA MEMPERBAHARUI/RENEW KAD HIJAU

Salam 1 Malaysia semua.....

Cik Casa nak citer cara renew Kad Hijau,
Oleh kerana kad hijau cidb ini mempunyai tarikh luput dan perlu diperbaharui ,
cidb telah memperkenalkan cara memperbaharui atau renew Kad Hijau secara Online.
Mudah & cepat.... Tak perlu beratur lagi.Cara ini adalah lebih bersistematik dan kemaskini profile boleh dilakukan oleh kita sendiri.
Untuk lebih mudah,kita terus pergi ke page rasmi Cidb Malaysia tanpa sakit kepala,terus klik sini >>>
 Cidb Personnel Aplication.

Langkah 1,bila dah masuk ke laman web cidb,klik pada bahagian B (Personel Binaan),lihat seperti gambar dibawah.zoom gambar untuk lebih jelas.


Langkah 2,setelah diklik pada personel binaan,dan sekali lagi kita hanya perlu klik pada bahagian B (Pembaharuan Online,dsb.).seperti dalam gambar dibawah.zoom gambar untuk keterlihatan lebih jelas.
Langkah 3,ok..dan selepas itu pada langkah ini,kita diminta masukkan nombor my card/no.kad pengenalan/no i.c,pada ruangan seperti dalam gambar dibawah.setelah nombor my card dimasukkan dengan betul,kita hanya perlu klik pada perkataan "Cari".lihat gambar dibawah dan zoom in gambar untuk lebih jelas.
Langkah 4,paparan gambar seperti dibawah akan terpapar setelah diklik pada perkataan "Cari",dan pada langkah ini pula setelah berpuashati pada paparan profile yang ditunjukkan,kita hanya perlu klik pada logo "Print".zoom gambar untuk lebih jelas.
Lepas ni boleh la cuba renew sendiri iye.
Selamat Mencuba 

Salam Sayang 

Cik Casa
6/4/2016
1 komen:

EarthDream said...

salam..

nak tanya selepas Application Accepted, berapa lama anggaran utk boleh pi collect new card di cawangan CIDB? sebab saya punya application dah nak masuk dua minggu tapi belum ada apa2 feedback utk bayaran/collection.

Terima kasih